Rodinný dom vo Vrakuni, Bratislava

Rodinný dom vo Vrakuni, Bratislava

Pri návrhu rodinného domu bolo veľmi dôležité, že sa investor rozhodol akceptovať a zachovať časť pôvodnej záhradnej chatky, ktorá bola na pozemku. Chatka bola postavená ako jednmopodlažný podpivničený objekt s putovou strechou. V suteréne sa nachádzal odkladací priestor, prízemie tvorila hlavná miestnosť s kuchynským kútom a s hygienickým zariadením. Požiadavkou investora bolo navrhnúť jednopodlažný objekt menšieho rozsahu.

Celkovú kompozíciu tvorí jednoduchá pozdĺžna hmota, zastrešená sedlovou strechou s plytkým sklonom 25°. Pomerne jednoduchú kompozíciu narúša vystúpenie vstupnej časti. Hra striech a rôznofarebné povrchové úpravy rozbíjajú pozdĺžnu kompozíciu. Použitie rôznych farebných povrchových úprav – omietok, zdôrazňuje aj funkčné využívanie objektu. Pôdorysný tvar stavby je navrhnutý ortogonálne. Hlavný obdĺžnik ma základné rozmery 7,3m x 12,85m. Vystúpenie vstupnej časti je o 1,5m a jeho dĺžka je taktiež 7,3m.

Objekt je situovaný na pozemku, kde vstup na pozemok je zo severozápadnej strany. Z tejto strany je aj zriadený vjazd na pozemok a na otvorené parkovacie miesto.

Dispozičné usporiadanie rodinného domu rešpektuje funkčné požiadavky jednotlivých priestorov a požiadavky rodiny investora. Dispozícia je rozdelená na tri časti. Stredová časť je vstupná, s dvoma sociálnymi zariadeniami. V krajnej polohe sú umiestnené dve izby a na druhej strane je spoločenská časť bytu – obývacia izba prepojená s jedálňou a kuchyňou. Z obývacej izby sa vstupuje na terasu. Z dôvodu existencie a zachovania pôvodnej záhradnej chatky, bola orientácia objektu daná.